Op donderdag 10 juni 2021 vond de officiële oplevering plaats van de steiger die Vattenfall zal gebruiken voor het vervoer van personen en klein materieel tijdens de bouw, operatie, en het onderhoud van windpark Hollandse Kust Zuid, dat zich ongeveer 20 km. buiten de haven van IJmuiden bevindt. De steiger ligt in de IJmondhaven direct naast Vattenfall’s nieuwe onderhoudshub in aanbouw, en beschikt over drie aanlegplaatsen voor de Crew Transfer Vessels die personeel en klein materieel naar het windpark zullen vervoeren. De drie aanlegplaatsen zijn elk uitgerust met een kraan, die ook voor trainingsdoeleinden kunnen worden gebruikt. De steiger is ontwikkeld en gebouwd in opdracht van Zeehaven IJmuiden N.V. door aannemer De Boer & De Groot Civiele Werken.

Op 1 juli start Vattenfall met de installatie van de eerste funderingen voor windpark Hollandse Kust Zuid. Tijdens de bouwfase, die naar verwachting twee jaar zal duren, zal Vattenfall opereren vanuit een tijdelijke kantoorlocatie in IJmuiden. Vanuit deze tijdelijke locatie zullen tijdens de bouwfase geplande en ongeplande onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd en wordt toezicht gehouden op de bouw. Het Vattenfall team zal geregeld de zee op gaan om bij de bouwactiviteiten aanwezig te zijn, en zal daarbij gebruik maken van de nu opgeleverde steiger. Het transport van personeel en materieel wordt verzorgd door Windcat Workboats uit IJmuiden. De eerste Vattenfall medewerkers hebben inmiddels al hun intrek genomen op de nieuwe locatie.

Nadat windpark Hollandse Kust Zuid in het voorjaar van 2023 volledig in gebruik is genomen zal de Operations & Maintenance (O&M) organisatie van Vattenfall het beheer van het windpark overnemen en vanuit de haven van IJmuiden zorg dragen voor een efficiënte operatie en geplande- en ongeplande onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. De O&M organisatie maakt daarbij gebruik van een nieuwe onderhoudshub die momenteel wordt ontwikkeld in opdracht van MSCY Vastgoed B.V., een vastgoeddeelneming van Zeehaven IJmuiden N.V., en wordt gebouwd door aannemer Friso Bouwgroep. De bouw van de nieuwe onderhoudshub vordert gestaag en zal naar verwachting begin 2022 zijn afgerond. Wanneer het windpark volledig operationeel is zullen hier zo’n 25 vaste medewerkers aan de slag gaan en, afhankelijk van het seizoen, tot wel 60 onderhoudstechnici. De komst van Vattenfall brengt daarmee veel werkgelegenheid met zich mee.

Erik Hiensch, Vattenfall’s Director of O&M Offshore: “De tijdige oplevering en ingebruikname van de nieuwe steiger en tijdelijke kantoorlocatie vormen mooie eerste resultaten van een langdurige en intensieve samenwerking tussen Vattenfall en Zeehaven IJmuiden N.V.. Wij zullen voor het beheer en onderhoud van Hollandse Kust Zuid decennialang in IJmuiden actief blijven, en kijken dan ook uit naar onze verdere samenwerking in de toekomst.”