Draaischijf voor vis

Met de wereldwijde groei in de visproductie en -consumptie liggen er goede kansen voor IJmuiden om zich te blijven ontwikkelen tot centrale ‘draaischijf voor vis’ in Europa. Een verdere ontwikkeling van de IJmond als de logistieke draaischijf voor vis staat of valt met het uitbouwen van bestaande diepgevroren visstromen en het aantrekken van nieuwe visstromen naar IJmuiden, die nu nog via andere havens lopen.

IJmuiden fungeert als de draaischijf voor de vissector in West-Europa. Ladingen verse vis van alle wereldcontinenten worden hier overgeslagen, verwerkt, geïmporteerd en geëxporteerd.

Door al die activiteit op het gebied van vis heeft IJmuiden een centrumpositie gekregen met de nodige aantrekkingskracht voor allerlei bedrijvigheid.

Koelvrieshuizen

Van de Nederlandse vriescapaciteit van ruim zeven miljoen kubieke meter bevindt zich bijna een derde deel in de havens van Velsen. De diepgevroren pakketten vis worden in geconditioneerde reefercontainers afgevoerd. Er is een groeiende behoefte aan extra koel- en vriescapaciteit. Met name ook door de toename van stromen vis uit Noord-Amerika en Canada. Er zijn vaste reefer lijndiensten tussen Alaska en IJmuiden. Alle vangst uit Alaska, bestemd voor Noord-Europa, wordt via de draaischijf IJmuiden aangevoerd.