Verse vis

In de Hollandse Visveiling IJmuiden B.V. (een werkmaatschappij van Zeehaven IJmuiden N.V.) wordt ruim vijftien miljoen kilo plat- en rondvis (onder meer schol, tong, tarbot, mul, poon, kabeljauw en andere soorten) aangevoerd, goed voor een jaaromzet van ongeveer 60 miljoen euro. Hiermee heeft IJmuiden binnen de elf Nederlandse visafslagen een marktaandeel van bijna vijfentwintig procent, waarmee het na Urk de grootste visafslag van Nederland is.

Kwaliteit

De controle op handelsnormeringen, is met ingang van 2018 onder regie van het Nederlands Overleg van ­Vis­afslagen (NOVA) overgenomen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en werkt naar tevredenheid. Onze medewerkers zijn hiervoor opgeleid en verzorgen de eerste lijn controle en de bepaling van de kwaliteit van de aangevoerde vis.

Stichting Noordzeevis

De haven van IJmuiden heeft haar groei vooral te danken aan de aanvoer van vis uit de Noordzee. De Hollandse Visveiling IJmuiden B.V. , onderdeel van Zeehaven IJmuiden N.V., is – op de visafslag van Urk na – de grootste van Nederland. Een groot deel van de vers gevangen Noordzeevis gaat direct naar het buitenland, want de visconsumptie in Zuid Europa is veel hoger dan die in Nederland.

Er is verandering op til: ook de Nederlandse consument realiseert zich in toenemende mate dat tegen de achtergrond van een duurzame wereld de CO2 footprint kan worden verkleind door het eten van verse seizoensproducten van dichtbij. Met het Visbureau willen de visserijbedrijven in IJmuiden bevorderen dat meer Nederlanders de duurzame Noordzeevis ontdekken. Tegen die achtergrond is de Stichting Noordzeevis uit IJmuiden opgericht. De stichting heeft zich ten doel gesteld, de consumptie van Noordzeevissoorten als griet, makreel, schol, tarbot, tong, wijting (en diverse andere bijvangstsoorten) bij de Nederlandse consument onder de aandacht te brengen. In 2018 heeft de stichting een boek uitgegeven.