Gemeente Velsen, Omgevingsdienst IJmond, Zeehaven IJmuiden, Titan LNG en Havenbedrijf Amsterdam hebben in een gezamenlijk project het bunkeren, tanken, van LNG in de haven van IJmuiden mogelijk gemaakt. Op vrijdag 1 november werd de eerste bunkering uitgevoerd.

Het kraanschip Werkendam, een schip van Paans Van Oord, werd door Titan LNG volgetankt. Margot Michielse van Omgevingsdienst IJmond coördineerde het project samen met en in opdracht van gemeente Velsen: “Vanwege bestaande wet- en regelgeving was het nodig om een ontheffing door de gemeente Velsen te verlenen voor de bunkering. Door samen te werken met de verschillende partijen zetten we een grote stap richting een duurzame haven.”
“Dit is een primeur voor Zeehaven IJmuiden en een belangrijkste stap in het bunkeren van LNG. De haven ligt strategisch gunstig”, zegt Jippe van Eijnatten, directeur business development bij Titan LNG. “Het toestaan van de bunkering door verlenen van de ontheffing is een mooie gezamenlijke actie met Omgevingsdienst IJmond en Zeehaven IJmuiden.”
De Werkendam draait geheel op LNG. De tank op het dek kan genoeg LNG opslaan om veertien dagen te varen en te werken zonder bij te hoeven tanken. Vergeleken met diesel stoot LNG 80% minder fijnstof uit en 70% minder stikstof. Ook wordt er 25% CO2 minder uitgestoten.